top of page

SMART célok az új évre

Egy eszköz, hogy valóban elérhető, teljesíthető célokat tűzzünk ki magunknak.

A legfontosabb, hogy kicsi elhatározásokkal kezdjünk. Ha pl. edzeni szeretnénk idén, akkor ne az legyen, hogy minden nap futni/bringázni/edzeni fogok, hanem, hogy heti kétszer legalább 10 percet. Ezt ha tényleg akarjuk, tudni fogjuk tartani. De ha ennél nagyobb feladatot vállalunk, biztos, hogy elbukunk, és ha már egyszer-kétszer elmaradt, akkor már mindegy is, ugye?!


Na de mik a SMART célok?

Ez egy mozaik szó: S - Specific, azaz pontosan meghatározott, M - Measurable, azaz mérhető, A - Achievable, azaz valóban elérhető, R - Relevant, azaz számít nekem, T - Time-Bound, azaz időhöz köthető.


Nézzük részletesen!


Specific - pontosan meghatározott

Vedd sorra, hogy mit, kivel, mikor, hol és miért. Menj mélyre a részletekbe. Határozd meg, hogy kit érint, mit akarsz elérni, hol fog megtörténni, mikor fogod csinálni és legfőképpen, hogy miért fontos ez neked.


Measurable - mérhető

Mérd a fejlődést, maradj fókuszban! A számok ritkán hazudnak. Állíts fel egy rendszert, amiben nyomon követheted a fejlődésed. Mennyi az annyi? Vedd észre, ha elértél egy részcélt és ünnepeld az eredményed.


Achievable - elérhető

Legyen valós, elérhető. Szedd szét kisebb, kezelhetőbb lépésekre amit el szeretnél érni. Vedd számításba az eszközöket és , képességeket, amikre szükséged lesz. Vedd számításba az időfaktort és az anyagi vonzatát. Biztosítsd, hogy reális és elérhető célt tűzz ki!


Relevant - számít neked

A célod legyen összhangban az értékeiddel. Valóban fontos számodra? Megéri az erőbefektetést? Legyen időszerű. Amikor a célod összhangban van a szenvedélyeddel és az adott pillanattal, akkor valóban megéri belevágni.


Time-Bound - időhöz köthető

Az idő a szövetségesed. Állíts fel egy határidőt, ami motivál. Határozz meg kisebb szakaszokat és határidőket, amik segítenek az úton.



Az én idei nagy vállalásom, hogy minden nap festeni fogok valamit. Megvettem hozzá az alapkészleteket (még jó, hogy most volt a szülinapom! :)), és minden nap találok 10-20 percet, amikor elkészül az alkotás.




bottom of page